понеделник, 24 март 2014 г.

За чуковете, гайките и ефективността „по дизайн“

Пак започвам с предупреждение, че не съм дизайнер, а и от чукове разбирам почти никак. Всъщност разбирам точно толкова, колкото да знам какво да направя, ако ми кажат „Обирай си чуковете“. Няма много за обясняване, защото снимките сами говорят, но все пак да кажа това-онова. 
Докато слушах как майсторите говореха, че използват двадесет грамови чукове, ме заглождиха странни мисли. Както е добре известно на всички, чука е „инструмент №1“. Той ни съпровожда от мнооого дълго време. И за това дълго време май не е претърпял голяма еволюция. Което, съгласете се, е странно. Дори при механичния, хидравличния и т.н. чукове се търсят начини за регулиране на силата на удара. Предполага се, че при обикновения традиционен чук, това е оставено на опитната ръка на майстора. И все пак, майсторите да кажат, но предполагам, че всеки от тях разполага с поне по няколко различни чука. И тук изниква въпроса „Защо?“ Не може ли един чук да е с променливо тегло и от там с променлива сила?

Като ме заглождят такива мисли съвсем ме хващат дяволите и докато не сътворя някоя дяволия никак не мирясвам! Та, ето я и дяволията.

И без обяснения се вижда, но все пак да разясня. Използвал съм шпилка 10мм, гайки за нея, кукичка за завинтване в дърво и дървена дръжка от непотребен резец. Кукичката е леко дооформена, за да легне по-плътно по шпилката. двете гайки я стягат, а челата на шпилката са изравнени. Така сглобено всико това се навива посредством кукичката в дръжката. Резултата, както се вижда по-долу на снимката е импровизирано чукче. Какво, обаче е по-различното на това чукче? Всяка от гайките тежи точно 10гр. Само с двете гайки, които стягат кукичката и дръжката, теглото е точно 50гр. С добавяне на още една гайка става 60гр, а с още две - 70гр. И ето че се получи чукче с регулируемо тегло. 

Че материала на шпилката едва ли е много стока, то е ясно, но и аз нямам намерение да пробивам бетон с него. Ето, че вече си имам малък чук, че и с регулирано тегло! А за какво ли ще го ползвам? Може би за това:





 _____________________________
Публикувал: Георги Георгиев

3 коментара:

  1. Остроумно и креативно, браво !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно решение. Ще е удачно да се направят няколко с различен грамаж за да се пести време.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! А вече е и изпробвано! За сега се представя много добре, но смятам да послушам Тянко и да заобля крайщата.

    ОтговорИзтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
, ,
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога